VARFÖR SKA MAN ANVÄNDA KOMPRESSIONSSTRUMPOR?

Kompressionsstrumpor har länge använts inom sjukvården och av äldre med cirkulationsproblem, men har på senare tid också blivit populära bland personer som står eller sitter mycket under dagen. Men vad är egentligen syftet med kompressionsstrumpor – och när bör man använda dem?

Vad är en kompressionsstrumpa?

Kompressionsstrumpor är elastiska strumpor som är designade för att skapa ett graderat tryck mot benen, med högst tryck vid ankeln och gradvis minskat tryck upp mot knät eller låret. Syftet är att hjälpa blodet att flöda tillbaka mot hjärtat och motverka att det samlas i venerna i underbenet.
Den viktigaste effekten av kompressionsstrumpor är att dom förbättrar blodcirkulationen i benen. När du står eller sitter stilla länge, till exempel på ett kontorsjobb eller under en lång flygresa, kan blodet ha svårare att transporteras tillbaka till hjärtat. Detta kan ge trötta, svullna ben eller i vissa fall öka risken för blodproppar (trombos). Kompressionsstrumpor minskar detta genom att ge ett yttre tryck som hjälper venerna att pumpa blodet effektivare.

Minskad svullnad och trötthet

Många upplever att benen känns mindre svullna och trötta efter att ha använt kompressionsstrumpor under dagen. Det gäller särskilt personer som går eller står mycket i arbetet, exempelvis sjukvårdspersonal, frisörer och butiksanställda. Även gravida kvinnor använder ofta kompressionsstrumpor för att lindra svullnad i benen.

Viktigt är att man använder en strumpa som är utvecklad och testad enligt gällande CE norm för just kompressionsstrumpor.

Förebyggande vid långresor eller stillasittande

Vid långa resor, särskilt flygresor där man sitter stilla i många timmar, rekommenderas ofta kompressionsstrumpor för att minska risken för blodpropp. Detta gäller särskilt om du har andra riskfaktorer, som tidigare proppar, graviditet eller p-pilleranvändning.

Numera används kompressionsstrumpor allt mer i samband med träning. Vissa studier visar att strumporna kan bidra till bättre återhämtning efter intensiva pass genom att minska muskelvibrationer och främja venöst återflöde.
Även om den vetenskapliga evidensen kring prestationshöjning under själva träningen är blandad, finns det starkare stöd för att kompression efter träning kan förbättra återhämtningen.

När ska man inte använda kompressionsstrumpor?

De flesta kan använda kompressionsstrumpor utan problem, men personer med vissa kärlsjukdomar, som svår perifer kärlsjukdom eller hjärtsvikt, bör rådgöra med läkare innan användning.

Ta av strumporna direkt om du får domningar, smärta eller missfärgning av tårna. Använd rätt storlek och följ anvisningar för på- och avtagning. Byt ut strumporna när de blivit för lösa eller slitna – de tappar sin effekt. Tvätta dem enligt instruktion så att de behåller sin kompression.

Tillbaks till översikt

Om du är osäker, rådgör med en läkare