NU FÅR DU INTE LÄNGRE SLÄNGA STRUMPOR I SOPORNA.
Enligt nya avfallsförordningen får textilier inte längre blandas med annat avfall, utan måste samlas in separat. Men vad ska man som konsument göra med sina uttjänta strumpor och underkläder?
Textilkunskap
Går det att återvinna strumpor?
Strumpor och underkläder är i regel en blandning av olika fiber. Det är möjligt, men utmanande, att återvinna textilier som består av blandningar av bomull och syntetfiber. Metoden som används är sk. kemisk återvinning där fibrerna bryts ner till sina ursprungliga byggstenar (t.ex. cellulosa från bomull, polymerer från polyester). Den här tekniken är ännu inte fullt kommersiellt utbyggd men Sverige ligger långt framme i utveckling av tekniken. En annan typ av återvinning är att göra isolering, kompositer eller möbelstoppning.
Textilkunskap
Går det att återvinna strumpor?
“Det är möjligt, men utmanande, att återvinna textilier som består av blandgarner”
Varför ska man inte slänga strumpor i soporna utan lämna till återvinning?
Att slänga i soporna är enkelt och förbränningen ger visserligen energi men släpper också ut koldioxid. Inget material alls tas tillvara, m.a.o ingen cirkularitet.
Om du istället lämnar till textilåtervinning så får strumpan en chans till nytt liv som t.ex. isoleringsmaterial, trasor eller råvara i ny textil (om tekniken tillåter). Plaggen kan fortfarande gå till förbränning om materialet inte går att återvinna men det är ändå bättre än att slänga direkt. Ett kilo textil som förbränns i avfallsförbränning kan ge ungefär 4 till 5,5 kilowattimmar (kWh) vilket motsvarar att köra en tvättmaskin 2-3 gånger.
En annan anledning att lämna in dina uttjänta kläder är att mottagaren tvingas utveckla och skala upp metoderna för återvinning. Av alla textilier som konsumeras i Sverige återvinns knappt 5% enligt kemikalieinspektionen. Ett onödigt stort slöseri med resurser.
Varför ska man inte slänga strumpor i soporna utan lämna till återvinning?
“Hör med din kommun om var du ska lämna dina uttjänta kläder”